Denne gamle lade giver nyt liv til bygmestrenes fantasi

For kunstner og arkitekt Catie Newell er Secret Sky en del af en større praksis med at skabe noget meningsfuldt ud af uventede genopdagelser af det konventionelle bebyggede miljø
Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på email

Der findes ikke noget helt som oplevelsen af at opdage Secret Sky.

Denne enorme installation, der ligger gemt væk på en mark i det landlige Michigan, ligner i første omgang alle de andre århundrede gamle lader, der er spredt ud i dette idylliske landskab. Men set fra den rette vinkel fremkommer en overraskende åbning. Laden er gennemskåret af en fin origamilignende fold og afslører et uberørt fragment af himlen.

For kunstner og arkitekt Catie Newell er Secret Sky en del af en større praksis med at skabe noget meningsfuldt ud af uventede genopdagelser af det konventionelle bebyggede miljø. Hendes arbejde gentænker mulighederne for, hvad det vil sige at være arkitekt, og udforsker legende kunstformens parametre.

Sammensmeltning af kunst og arkitektur

Newell beskriver sin unikke blanding af arkitektur og installationskunst som “en slags sammenfiltret rod, der bliver voksent sammen.” “Jeg er uddannet arkitekt,” fortsatte hun. “Jeg var medarbejder hos andre arkitektfirmaer, før jeg begyndte at lave mit eget arbejde. Jeg føler, at vores arbejde hos Alibi Studio nogle gange bliver sat i begge kategorier.”

Newells forbindelse til kunstnerisk praksis opstod til dels ud af nødvendighed. I begyndelsen af karrieren arbejdede Newell i en by, der stadig var ved at komme sig over chokket fra boligkrisen i 2008-9 og den økonomiske afmatning, der fulgte. I mangel på ordrer og tilskud søgte Newell efter muligheder for at skabe, hvilket resulterede i at arbejde med eksisterende strukturer.

“Jeg besluttede mig for at finde projekter, hvor jeg kun var afhængig af min egen tid og energi til at transformere og kreere,” sagde Newell. “Der var en periode, hvor der ikke rigtigt var finansiering til noget som helst nyt, og jeg begyndte at arbejde med eksisterende bygninger, fordi der var en mulighed for at ændre på nogle steder, der måske ikke behøvede at være, hvad de var før. Det kunne være huse, der ikke blev brugt mere, eller værksteder, der ikke længere blev rørt. Måske var de blevet lukket ned og nærmest efterladt.”

Det blev hurtigt et kritisk aspekt af Newells arkitektoniske praksis at give nyt liv til eksisterende strukturer.

“Vi bekymrer os så meget om vores eksisterende steder,” sagde hun. “Hvis vi arbejder med et eksisterende rum, starter vi med fysisk at rengøre det eller se, om der er noget, der skal ordnes for at gøre det vandtæt igen eller strukturelt stabilt. Vi arbejder med stedet for at forstå det og være lydhøre over for det, og vi forsøger at udvikle en vision, der matcher det, der måtte være der, eller giver en mulighed for at lave noget, der føles velkendt for stedet, men er helt uventet. Det synes jeg helt sikkert er tilfældet med Secret Sky.”

Sådan blev Secret Sky fundet

Newells ry for at arbejde kreativt med eksisterende bygninger gjorde hende til et perfekt match til at samarbejde med Greater Port Austin Barn Art-serien, der har som mål at omdanne lader på landet til kunstværker, som samfundet kan nyde.

“Jeg blev helt betaget af disse strukturer,” sagde Newell. “Det var vigtigt for os at finde ud af, hvordan vi kunne bevare staldens ikoniske form, men føje mere til den. En del af ideen med initiativet er, at laderne førhen gik tabt, faldt om og forfaldt eller blev revet ned og erstattet. Vi ønskede at hylde de måder, hvorpå disse strukturer interagerer med miljøet, hvilket gør det muligt for det skiftende lys og endda ændringen af afgrøder i landskabet at ændre strukturens udseende.

Newell ønskede at skabe en åbning i laden, der fik strukturen til at interagere med lyset på en dynamisk måde. “Det var vigtigt for os at gennemtænke ideen om rumligt at udfylde strukturen,” sagde hun. “Så i stedet for at det bare blev et simpelt snit, var vi interesserede i at prøve at finde ud af, hvordan vi bogstaveligt talt kunne skabe et nyt rum.”

Gennem en masse eksperimenter fandt Newell og holdet på konceptet med at gøre selve laden til en slags passage. “Det udviklede sig til denne tredimensionelle passage, som du bogstaveligt talt skærer ud af laden, men du kan aldrig komme ind i den,” sagde hun. “Du befinder dig konstant udenfor. Det er en meget enkel ting, men den er kompleks at lave.”

Indviklede byggemetoder

Selvom Secret Sky har et ubesværet elegant udseende, var byggeriet af det en stor teknisk opgave. Samarbejdet med lokale ingeniører og entreprenører hjalp med at gøre Newells vision til virkelighed. 

“Der ligger meget arbejde bag strukturændringer, der var nødvendige, for at snittet blev muligt,” sagde hun. “Vi skar igennem to store bjælker og skulle skabe en ny understøtning på stedet, hvor en søjle burde stå. Det tog os ca. 2 1/2 år at gennemføre projektet.”

Men før Newell begyndte at skabe snittet, trak hun på sin erfaring med at passe på gamle bygninger for at gøre byggeriet muligt. “Secret Sky blev forbundet med vores proces for pleje og omsorg,” sagde hun. “Vi måtte ordne noget af fundamentet, der var smuldret over tid, og en af søjlerne var blevet ædt af tømrermyrer. Vi tilføjede nye trærammer for at indramme snittet og fundamentet under udsnittet. Gennem hele projektet forsøgte vi at genbruge så meget af materialet, som vi overhovedet kunne.”

Gradvist begyndte projektets former at falde på plads. “Det var først de sidste par måneder, før projektet i bund og grund var færdigt, at vi begyndte at åbne snittet, og man kunne begynde at se igennem,” siger hun. “Effekten kom omgående. Det var en interessant måde, hvorpå de strukturelle ændringer derefter blev til det arkitektoniske arbejde, da det langsomt blev afsløret for omgivelserne.”

Processen med at afsløre konstruktionen inspirerede faktisk til nye aspekter af Secret Sky-projektet. “Vi oplevede, at der opstod en smuk lyseffekt om natten, når vi havde vores skarpe arbejdslys tændt,” sagde Newell.  “Folk elskede bare at se det om natten.”

Holdet blev inspireret til at tilføje solpaneler og en sensor, der tændte cirka 45 minutter efter tusmørket, når mørket var faldet på. “Man kan faktisk opleve at se laden i solnedgang, tusmørke og mørke,” sagde Newell. “Og i cirka to timer tændes så disse lys, hvor laden dybest set bliver til en lanterne på himlen eller i landskabet.”

Selvom Newell er gået videre til andre projekter, herunder omdannelsen af et århundrede gammelt savværk til en “hemmelig skov”, forbliver ladeprojektet af stor betydning for hende.

“Vi eksperimenterer stadig på laden på en måde,” sagde hun.

Arkitekt Leslie Saul

Denne arkitekt designer imponerende træhuse